Kategorier
Uncategorized

Sådan gør du dine hvide sko rene

Da corona ramte Danmark faldt danskernes forbrug drastisk. Særligt gik det ud over detailhandlen med tøj og sko. Statistiker tegner dog stille og roligt et billede af, at der over de seneste måneder så småt er begyndt at komme styr på situationen igen. En rapport af Danmarks Statistik viser nemlig, at salget af tøj og sko i maj var steget med helt vanvittige 98%. Dette har derfor også været en stor del af stigningen i maj måned, som lyder på hele på 9,4%. Med denne vækst, opstår naturligvis også nye trends – men også gamle, traditionelle kommer også stille og rolig tilbage. Her tænker vi især på de hvide sneakers. Bybilledet vrimler efterhånden med de selvlysende sko, både hos de unge og de ældre. En klassiker, der bare ikke vil gå af mode.

Tidens hotteste – men sarteste – tendens

Hvide sneakers er en af tidens hotteste trends for den modebeviste mænd. Måske har du også selv hoppet med på bølgen, og dermed oplevet, hvor irriterende det er, når de før spritnye, strålende og skinnede hvide sneakers pludselig bliver … rent ud sagt, møgbeskidte, livløse og kedelige. Det er bare som om, charmen går lidt af dem – også selvom det som regel ikke gør noget, at man kan se noget bliver brugt. Der er dog en grænse, og den grænse trækker der, når det hvide ikke længere er hvidt, men snarere en fesen brun-gul farve, med trætte, grålige toner. Det fungerer bare ikke. Og tendensens sarthed kan desværre afholde mange fra at investere i den. Men sådan behøver det ikke at være. Der findes nemlig en håndfuld let tilgængelige tips & tricks til at kurere dine sneakers, når de har ekstremt brug for pleje og omsorg.

Hvad kan du gøre ved dine sommersko?

Egentligt er der tale om nogle helt basale husmorkunster, som din bedstemor, måske endda din mor, med garanti ville fortælle dig, hvis du gik til hende. Men nu er du altså endt her, og det kan vel være ligeså godt. Om ikke andet, er du i hvert fald i besiddelse af en lille form for håndbog, der sikrer dig, at du altid har de små fif lige ved hånden, når som helst og hvor som helst du skulle få brug for dem. Især hvis du skulle glemme dem igen. Her giver vi dig nemlig fem hurtige til kvikke dine yndlings sneakers op igen.

Bagepulverets forsvindingsnummer til dine herresko

Det første trick kan vi kalde ”Bagepulverets forsvindingsnummer.” Det gør vi helt grundlæggende fordi, bagepulveret vil ”ætse” skidtet væk. Det forsvinder simpelthen. Bagepulver er nemlig en temmelig magisk ingrediens, ikke kun fordi den får kager til at hæve, og dermed teknisk set er en spiselig syre, men også fordi den kan fjerne selv de værste pletter. Når det gælder om at rense dine hvide sko, bør du teame bagepulveret op med en (ren) tandbørste og noget opvaskemiddel.

 • Rør bagepulveret og opvaskemidlet sammen i en skål – og tag det lidt på gefühlen, som man siger
 • Smør blandingen af pulver og sæbe ud over skoen og skrub så grundigt med tandbørsten
 • Tilslut tørrer du blot skoene af med en våd klud

Det bliver næsten ikke nemmere! Giv det et skud, du vil blive overrasket over, hvad bagepulveret kan klare.

Tandpasta fjerner mere end Karius og Baktus

Ved første øjekast kan det virke mærkeligt at læse sætningen: rengør dine sko med tandspasta. Men tænk over det. Hele vores barndom, er vi blevet fortalt, at vi skal have børstet snavset, dengang kaldt Karius og Baktus, fra vores tænder. Nu er det ren rutine for (i hvert fald) langt de fleste af os. Og det skal selvfølgelig gøres med en kras tandpasta – som vi nu har lært, blot er forfriskende og knap så stærk, som vi syntes dengang. Så hvorfor skulle tandpasta, som fjerne skidt og madrester fra vores tænder, ikke kunne fjerne beskidte pletter fra vores sko? Det eneste du skal bruge her, er faktisk de selv samme ting, som når du børste tænder. En tandbørste, tandpasta og vand.

 • Først skal du sikre dig, at dine sko i det hele taget kan tåle vand (ellers bør du tye til andre teknikker end denne)
 • Kan de tåle vand, smører du skoene ind i tandpasta og skrubber godt med tandbørsten efter
 • Til slut fjerner du tandpastaen igen med en våd klud – og er dette ikke nok, må du skylle skoene i vand
 • (Tip: er du stadig ikke helt tilfreds med renligheden af skoene, kan du med fordel blande opvaskemiddel i tandpastaen)

Vådservietter er ikke kun til børnefamilier

Der er en grund til, at børnefamilier altid slæber rundt på vådservietter. Børnene leger ude, spiser med fingrene og Gud ved hvad der ellers foregår, og en nådig hjælp til dette er vådservietterne. De kan rengøre selv de mest beskidte små hænder – derfor også dine sko. Den fugtige serviet er egentligt skabt til babyer, og er derfor et meget skånsomt produkt. Dette betyder også, hvis dine elskede, men sarte kridhvide sneakers er liiidt som dine babyer, at en vådserviet vil passe perfekt.

Den neutrale fugt vil nemlig ikke skade dine sko på nogen måde. Dog giver det også sig selv, at når produktet er udviklet til babyer, er der ikke tale om stærke sager. De kan derfor ikke fjerne de mest hardcore græslinjer eller eftermælet af diverse mudderbadninger fra dine sko. Men de kan fjerne de værste – og fjerne, hvis dine sko ikke er synderligt snavsede, men blot kunne trænge til en kærlig hånd.

Prøv med en hjemmelavet afblegning

Det er muligt at købe skohvidt i butikker, som er et temmelig krads middel. Det kan du ty til, hvis du ikke er helt tilfreds med husmorresultaterne. Dog råder vi dig til, ikke helt at opgive selv at varetage opgaven. Du kan nemlig selv skabe en slags afblegningsmiddel til dine sommersko. Alt du skal bruge er:

 • En citron
 • Vand
 • En sprayflaske

Forholdene imellem kan du forsøge dig med. Som udgangspunkt kræver det mere citron, hvis dine sko er helt triste og virkelig kræver førstehjælp. Som du nok allerede har gættet, blander du altså vand og citron i sprayflasken. Denne simple mikstur sprøjter du ud over skoene, gerne i et jævnt og godt lag, og efter stiller du dem til tørre i solen. Solens stråler vil nemlig gøre, at de værste pletter på skoene vil falme.

De professionelle produkter til de bedste sko

Der findes naturligvis ikke kun de husmoderlige metoder til at rengøre dine sko. Der er selvfølgelig også udviklet produkter på markedet med henblik på at tilfredsstille de mange glade, fashionister, der med glæde boltrer sig i byens gader i det sarte fodtøj. Da produkterne er specielt udviklet til netop denne opgave, burde du altså trygt kunne læne dig tilbage og stole på, at de vil dine kære sko det absolut bedste. Disse produkter kan du som regel google dig frem til, eller hente inspiration og information om i din lokale sko forhandler. Typisk vil de faktisk også anbefale, idet du investerer i et par hvide sko, at du imprægnerer dem inden brug. Det vil styrke skoens ”immunforsvar,” og gøre at de bedste kan holde til skybrud, muddervandring og fodboldbanen. Så behøver man ikke at gå på listefødder overalt, blot fordi ens yndlingssko har en lettere sensitiv farve.

Vaskemaskinen er den sidste udvej

I nødstilfælde, og hvis ikke de ovenstående fiflerier kan hjælpe dig ud af sko-kniben, må vaskemaskinen komme ind i billedet. Hvis altså din herresko kan tåle det. Før du kaster dig ud i det, kræver det altså, at du lige gør dig lidt research i forhold til din skos model og hvorvidt den kan holde til maskinen. Den kan nemlig godt være en smule hård ved dine sko. Som udgangspunkt er tommelfingerreglen, at hvis dine sko er lavet i kunstlæder, laklæder eller ruskind, at de ikke må puttes i maskinen. Det er nemlig den sikre vej til destruktion og misfarvning. Hvilket vi helst ikke skal have noget af. Er du dog afklaret med, at dine sko godt kan holde til en sving om i trommelen, er der lige et par ting, du skal sørge for at ordne inden.

 • Fjern det værste snavs, så det ikke blot fiser rundt i maskinen samtidig
 • Tag snørebånd og såle ud
 • Put skoene i en vaskepose, og vedlæg gerne et håndklæde i maskinen, så skoene skånes mest muligt

Efterfølgende bør du lade dine sko lufttørre, så de ikke ender med at lugte af sure tæer. Du kan eventuelt stille dem et varmt sted, ved en radiator eller på et gulv med varme, så processen går lidt hurtigere.

Dine snørebånd kan også godt bruge en hjælpende hånd

Selvom selve skoen får rigtigt meget opmærksomhed her, er der også andre mindre, men særdeles vigtige, dele af skoen, der bør vedligeholdes. Her taler vi blandt andet om snørebåndene. Hvis de er ligeså beskidte og brune, som skoene var før du rensede dem, er det lidt spildt arbejde. Den følelse vil vi gerne undgå. Så du kan hurtigt lige fylde en balge med to deciliter varmt vand og en deciliter sæbespåner til. Heri ligges snørebåndene i blød i nogle timer. Så skulle de gerne være stort set så gode som nye!

Andre små fiflerier, der gør dine herresko klar til sommer

Det er ikke altid kun, at en lille rengøring kan opfriske nogle helt fortabte sko. Det kan tage det værste, men af og til kræver det en smule mere. Ved for eksempel at købe nye snørebånd, når de gamle bliver for grimme, kan det nærmest føles som en hel ny sko – især efter en god vask i tandpasta eller i bagepulver. Står det helt skidt til med skoene, og er du meget ked af at skulle udskifte dem, kan en skomager være din ven. Han vil nemlig kunne damprense skoene, så nærmest er så gode som nye, når du afhenter dem igen. Det er op til dig, hvad du vil investere i dine dejlige, hvide modetrends – og heldigvis for det.

I videoen her kan du også se nogle af metoderne til at rene gøre dine sko.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.